vrijdag 7 september 2012

Beautiful Sweden!


Deze zomer vertoefden wij een tijdje in het prachtige Jämtland, Noord-Zweden. De natuur is er overweldigend en in alles aanwezig. Weids, ruig, betoverend. Vrij.

This summer we have been enjoying beautiful Jämtland, North Sweden. Where nature is overwhelming and present in every aspect of life. Grand, rough, magical. Free.




Blauwe bessen en 'hjortron' zijn volop te vinden. Hjorton of bergframbozen zijn oranje, braam-achtige bessen met een bijzondere smaak en een overload aan vitamine C. Ze worden traditioneel vaak verwerkt in jams en taarten. Ook lekker, maar puur en vers is natuurlijk het allerlekkerst! Onze oogst heeft in ieder geval de keuken niet gehaald.

Blueberries and 'hjortron' grow in abundance. Hjortron or cloudberries are orange, raspberry-like fruits with a distinctive taste and huge amounts of vitamin C. Traditionally, they are often used for jam or pies. I must admit it sounds good, but the taste of a pure and fresh cloudberry can't be beaten. Ours never made it to the kitchen!



 
Het eten in Zweden is vaak warm en calorierijk. En op een plek waar het klimaat koud is, de natuur ruig en het leven zich voornamelijk buiten afspeelt, voegt dat ook. Ook ik merkte heel duidelijk dat mijn lichaam meer behoefte had aan warm, stevig eten. 

Food in Sweden is otfen warm and dense. In a place where the climate is cold, nature is rough and life is mostly lived outdoors, that makes sense. After a few days of living the swedish outdoor life, I too felt that my body needed more warm, substantial food. 




 
Lunch en avondeten gebeurt vaak buiten en wordt bereid boven een open vuur. Geschikte alternatieven vinden voor ons gezin was even flink zoeken, want Jämtland is dun bevolkt en de eerste natuurvoedingswinkel was op een uurtje rijden... :( Biologische producten liggen er, net als bij ons, wel in de supermarkt maar de keus is beperkt. Als het om gluten- en zuivelvrije producten gaat is het aanbod wel erg ruim.

 Eland- en rendiervlees is bijna overal verkrijgbaar en is altijd grasgevoerd. Gedroogd is het een echt survival-food: licht om mee te nemen en enorm veel calorieen. Ook het hart wordt hiervoor vaak gebruikt, wat superrijk is aan vitamine A. Al moest ik aan de smaak wel even wennen, toen ik een stukje gedroogd rendierhart dat ik van de buurman kreeg...


Lunch and dinner is often enjoyed outside, prepared over an open fire. It ook some effort to find tasty alternatives for our family. Being in the middle of nowhere, the nearest whole foods store was at an hours drive :(. Some organic products are found in regular supermarkets, though there's not many options. Most supermarkets offer a wide range of gluten and dairy free products.  

Elk and reindeer meat is available in most supermarkets and is always grass fed. Dried elk or reindeer is a true survival food: light in weight and dense in calories. Often the heart is also used for drying, which is super rich in vitamin A. Although it took some getting used to the taste, when our neighbour handed me a piece of dried reindeer heart... 




 Wij hebben genoten. En nu: tijd voor een juice fast! Daarover meer in de volgende post.

We've had a wonderful time. And now: time for a juice fast! More on that in my next post.

<3 <3 <3 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten