dinsdag 12 november 2013

Puskaas


Confession: Superfoodpapa eet kaas. En wanneer ik die niet op tijd voor hem in de koelkast leg, haalt ‘ie het uit de supermarkt. Om hem te pesten noem ik die dan 'puskaas'. Klinkt vies natuurlijk... maar niet ver van de waarheid.

Het voedingscentrum houdt vol dat zuivel bij de ‘essentiele voedingsmiddelen’ thuishoort. Nu is in menig bewust gezin al doorgedrongen dat zuivel misschien helemaal niet zo gezond is. Melk is immers voor koeienkindjes. En wij, het enige zoogdier dat na zijn kindertijd nog melk drinkt, drinken ook nog eens van een andere soort. Smerig idee, eigenlijk. En die calcium, ja… het lijkt er zelfs op dat het drinken van melk eerder botontkalking in de hand werkt, dan dat je er sterke botten van krijgt. Ook wordt de consumptie van melk in verband gebracht met degeneratieve ziekten en verschillende kankers. So much dus for melk, de witte motor. Duidelijke zaak, zou je zeggen. Maar zoals meestal als het over voeding gaat: zo zwart-wit is het niet. Dus ja, laten we het eens over melk hebben!

Laten we eerst het begrip ‘melk’ eens definiëren. Wat verstaan we tegenwoordig eigenlijk onder melk?


Zieke dieren

Een koe is gemaakt om gras te eten. Dat is haar natuurlijke dieet. In Nederland komt 2/3 van de melkkoeien regelmatig buiten. Nou ja, regelmatig… 120 van de 365 dagen in ieder geval. Het andere 1/3 deel staat altijd binnen. Melkkoeien eten dus geen gras. Wat dan wel? Voornamelijk granen en (genetisch gemanipuleerde) soja. Maar kunnen ze dat wel verteren dan? Nou, niet optimaal dus… want door het onnatuurlijke dieet wordt de koe ziek. Haar natuurlijke afweer is nihil en ze wordt zeer gevoelig voor ontstekingen. De meeste koeien krijgen daarom preventief antibiotica, die op zijn beurt alle darmflora om zeep helpt en dus de vertering en de weerstand nog verder in de soep draait. Een dier-onterende cirkel, met als resultaat dat er meer antibiotica nodig is – en dat er ondanks dat regelmatig uierontstekingen ontstaan, waarvan pus in jouw melk terecht komt.


Bewerkingen

Zieke melk dus – melk, die je eerst moet pasteuriseren om het veilig te kunnen drinken. Pasteuriseren doodt enzymen en maakt de eiwitten moeilijker verteerbaar, waardoor de melk vaker tot allergieën of verteringsproblemen leidt en bovendien de calcium niet meer goed opneembaar is. Net als mensenmelk bevat gezonde koeienmelk allerlei gunstige en beschermende stoffen, die verloren gaan bij verhitting. Je eigen melk verhit je toch ook niet? Nou, die van een koe dus bij voorkeur ook niet.

Na pasteurisatie wordt melk gehomogeniseerd. Dat is het onder hoge druk persen door piepkleine gaatjes, om zo de vetbolletjes op te splitsen zodat de melk niet meer scheidt. Want daar houdt de consument niet van, zo’n ranzig laagje op z’n melk. Wederom een bewerking die de verteerbaarheid niet ten goede komt.

En dan het klapstuk: vet! Vet moet uit de melk worden verwijderd, want melk bevat verzadigd vet en dat is slecht. Yeah right. Wij mensen pikken iets uit de natuur en hebben wetenschappelijk onderzocht dat het zo toch niet helemaal goed voor ons is: we moeten er nog een beetje aan sleutelen. Wat nou evolutie, wij weten het beter! En dus kiest de Nederlandse consument massaal voor halfvol, of zelfs mager. Onhandig wel, want in het vet bevinden zich de vitamines die je nodig hebt om mineralen uit je voeding te kunnen opnemen en gebruiken.


Conclusie

Conclusie: Melk uit de supermarkt is een heel bewerkt en ziekmakend product. Daar heb ik echt geen onderzoek voor nodig. Maar echte melk? Gewoon, zoals het uit de koe komt? Daarover zijn de meningen verdeeld. Koeienmelk is gemaakt voor koeienkindjes. Toch hebben in de geschiedenis veel traditionele volken voordelen ondervonden van het gebruik van melk van andere soorten. In deze tijd zijn veel mensen allergisch voor melk, maar voor wie het goed verteert kan melk juist een waar superfood zijn. Of melk goed voor je is, is dus iets wat ieder voor zich moet uitvinden. Kies in ieder geval voor volle, niet gehomogeniseerde en liefst rauwe zuivel van gezonde dieren! En laat de puskaas links liggen :)

2 opmerkingen:

  1. Je blog las ik met belangstelling en intresse. Maar wat je schrijft over het menu van melkkoeien klopt van geen kant. Als boerendochter weet ik uit ervaring dat koeien ongeveer van half april tot eind september buiten staan, afhankelijk van het weer.

    In deze periode krijgen koeien grotendeels gras te eten. Sommige boeren voeren hun koeien ook brok bij, waar voor het grootste gedeelte uit granen bestaat, geperst gras en inderdaad ook een beetje soja. Biologische boeren mogen alleen brok voeren met ingrediënten van biologische oorsprong.

    In de winter is het menu niet anders. Weer is het allergrootste deel van net menu gras. Maar nu in de vorm van hooi of gras dat is balen is samengeperst.

    Koeien krijgen en mogen niet preventief antibiotica krijgen. Dat is gewoon dus gewoon klinkklare onzin wat je verkondigd.

    Je geeft aan dat melk niet goed is voor iedereen, dat kan best zo wezen. Maar geef dan andere argumenten. Je geeft aan dat je geen onderzoek nodig hebt, misschien wel verstandig om dat te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben het eens met Kaatje. Boeren worden streng beboet voor hoge celgetallen in de melk en nog zwaarder voor antibioticaresten in de melk, ze verdienen zo al weinig, ze kijken wel uit.

    BeantwoordenVerwijderen