De bataat of zoete aardappel bevat hoge concentraties vitaminen en mineralen en wordt vaak als superfood bestempeld. Het bevat bijna 2x zoveel vezels als gewone aardappel, heeft een lage glycemische index en reguleert de bloedsuikerspiegel.
Yams or sweet potatoes contain high levels of vitamins and minerals and are often referred to as a superfood. They contain almost twice as much fiber as regular potatoes, they are low glycemic and help regulate blood sugar levels.
800 gram bataten (zoete aardappel)
3 eetlepels olijfolie of vloeibare kokosolie*
1 flinke theelepel kaneel
1 flinke theelepel paprikapoeder (mild)
snufje zeezout
Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de bataten en snijd ze in patatjes, net zo dik of dun als je lekker lijkt. Meng in een grote kom de olie met de kruiden. Doe de patatjes in de kom en schep de boel met je handen om, totdat alle patatjes met kruiden bedekt zijn. Leg de patatjes op een bakplaat. Ik ben er inmiddels achter dat het niet zo netjes hoeft als op de foto... over elkaar heen werkt echt prima! Je hoeft ze dan ook niet om te draaien halverwege, maar wel een keer of twee even door elkaar husselen met een spatel. Bak de patatjes, afhankelijk van de dikte, 15-20 minuutjes in de oven.
Je ziet, het woord bataat lijkt al op patat. Ze zijn ervoor gemaakt! Deze zoete aardappelpatatjes zijn heerlijk om zo op te peuzelen, hoewel ik persoonijk ook in dit geval een flinke klodder mayo niet schuw!
*gebruik bij het bakken altijd kokosolie of olijfolie. Die zijn stabieler bij hogere temperaturen dan andere veelgebruikte oliƫn waaruit bij verhitting kankerverwekkende stoffen ontstaan.
1 lbs 12 oz sweet potatoes (yams)
3 tablespoons of olive oil or liquid coconut oil*
1 heaped teaspoon of cinnamon
1 heaped teaspoon of mild paprika
some sea salt
Preheat oven to 374 degrees. Peel sweet potatoes and cut them as thick or as thin as you like. In a big bowl, mix spices and oil. Add sweet potatoe fries and stir with your hands untill they are all covered with the spice mix. Put them on a baking sheet. I discovered it actually doesn't need to be all straight and neat like the picture... they will turn out just as fine when partly on top of eachother. Plus, it's easier to just stir or shake them a few times than to have to turn them all over individually. Depending on how thick they are, bake for 15-20 minutes. (Yay, finally a number I don't have to look up a conversion chart for ;)))
These sweet potatoe fries are just plain delicious. But as a real Dutchy, I'd definitely reccomend you try them with a small heap of mayonnaise!
*use olive or coconut oil when baking. These are more stable at high temperatures than other common oils that produce carcinogens when heated.
Deze staan binnenkort op het menu :)
BeantwoordenVerwijderenDit ziet er heerlijk uit!!
BeantwoordenVerwijderen